Нощно напикаване – защо на нас?


baby-1151351_1280

Защо моето дете страда от нощно напикаване?

Определено проблемът нощно напикаване не е най-приятното нещо на света, но пък не е и нещо страшно. Статистиката показва, че това се случва на много деца над 5-годишна възраст и на много млади хора. Ето какво сочат данните, според британско проучване, проведено от организацията ЕРИК:

  • Над половин милион деца и млади хора в Обединеното кралство имат или са имали нощно напикаване
  • 1 измежду 15 деца на възраст седем годишни, страда от нощно напикаване
  • 1 на 75 тийнейджъри попада в графа ‘‘нощно напикаване‘‘

Фактът, че хората не говорят за проблема си не означава, че те не са се сблъсквали с него. Никога не се знае колко от децата, връстници на вашите деца подмокрят леглото си нощем. Същото важи и за тийнейджърите.

Важно е да се помни, че това, че детето и родителите се сблъскват с нощно напикаване, не значи че някой има вина!

Както и преди сме споменавали енурезата се предава често по наследство. Ако има родител, баба или дядо, които са страдали от нощно напикаване, шансът детето да се сблъска със същото е голям – 70 %.

Децата често се обвиняват, че напишкването може да е по тяхна вина.

Една от причините за нощно напикаване е запекът. Когато червата са пълни това може да направи проблем на пикочния мехур и да го притиска. Следователно пространството се стеснява и се създава чувството, че на детето или подрастващия му се пишка. Това е и една от причините, които довеждат до често нощно напикаване и неконтролируемите малки произшествия през деня.

Някои деца и младежи, сблъсквали с това да се подмокрят нощно време, обикновено имат и малки проблеми през деня.

Въпроси отправени към децата като ‘‘Често ли бързате да стигнете до тоалетната, когато ви се припишка?‘‘ , ‘‘Смятате ли, че посещавате тоалетната по-често, отколкото на приятелите си?‘‘ ,‘‘Случвало ли ви се е да си подмокрите панталоните?‘‘

Ако отговорът на някой от тези въпроси е ‘‘ДА‘‘, то е време родителите да се включат и да помогнат проблемът нощно напикаване да бъде премахнат.

Ние от TensCare имаме решение! Това е иновационната алармена система Dry Night Trainer. Тази малка и компактна система е абсолютно безвредна, в нея няма медикаменти, тя е напълно механична. Dry Night Trainer  е супер удобна и не пречи на спокойния сън детето или тийнейджъра. Алармата за нощно напикаване Dry Night Trainer е във формата на лек и комфортен часовник с опция за персонализиране на панела на капачето. Аларменият кабел преминава под пижамката на детето и се закача с тик-так клипс към бельото там където се предполага, че то ще се намокри първо. Когато детето изпусне няколко капки урина, сензорите за влажност активират алармата и силен звуков сигнал се включва с цел събуждане. Степента на сила на звука може да бъде регулирана. Не се използват радиовълни. Терапията с алармената система изисква мотивацията на детето, подкрепа от страна на родителите и много търпение. С времето някои деца ще се научат да “разпознават” и “отговарят” на чувството за пълен пикочен мехур, “стискайки” до сутринта, а други ще се събудят и отидат до тоалетната. И при двата варианта Dry Night Trainer ще помогне за от 2-4 месеца. За да има резултат при вашето дете, е абсолютно задължително то да ползва алармата всяка вечер. Ако детето се разболее или има странични фактори, който го разстройват, може би е по-добре да почакате преди да започнете да използвате DNT.

 

Защо се получава нощното напикаване?

За да се обясни първо трябва да знаем как работят бъбреците и как функционира пикочния мехур през нощта.  Бъбреците филтрират кръвта и изкарват отпадните продукти. Те са малките фабрики за преработване на течностите. В пикочния мехур се съхранява урината, която е отпадният продукт от бъбреците.  Когато човек отиде до тоалетната мускулите притискат мехура и се получава изпишкването. Тук вече говорим за поведенчески реакции. На децата, имащи енуреза, им липсва навикът да се контролират. Алармените системи като Dry Night Trainer играят ролята именно на възпитатели, които помагат за изграждане на навика.

Освен това е добре децата и тийнейджърите, сблъскващи се с нощно напикаване да започнат да правят специални упражнения за групата мускули, които контролират изпускането на урина. Някои специалисти препоръчват това да става контролирано като детето пие течности и след това отива до тоалетната с ясната представа, че не трябва да се подмокря. Но пък не трябва и да се прекалява, тъй като може да има обратния ефект.

Понякога подмокрянето на леглото се дължи и на това, че децата спят прекалено дълбоко или не намират причина да станат и да отидат до тоалетната.

Към момента най-добри резултати за справянето с нощно напикаване  дават алармените системи. След по-продължителното им ползване,подсъзнателния механизъм за сдържаност по време на сън на детето ще започне сам да регулира позивите на детето.

FacebookSvejo