Нощно напикаване – не страдайте в мълчание


noshtno napikavane

Детското приспиване – един ритуал, който вместо да бъде изпълнен с приятни емоции и за детето, и за родителите му се превръща в един не толкова чакан момент, когато става дума за нощно напикаване.

Проблемът е колкото често срещан, толкова и подценяван от някои майки и бащи. Има и случаи, в които пък прекаленото притеснение на родителите и напрежението в дома стават главните фактори за нощно напикаване при децата. Проучване, проведено от една от водещите здравни асоциации в Англия сочат че  ¾ от хлапетата с Енуреза не искат да заспиват. При децата под 5 години, това е по-скоро неосъзнат процес за инстинктивно предпазване от подмокряне на леглото. При малчуганите над 6 г. и в тийнейджърска възраст обаче нежеланието им да заспят е осъзнато. Вместо спокойствие у детето и у родителите, изследването е доказало, че у тях има нервност и раздразнителност от предстоящото нощно напикаване.  В този момент, притеснените мама и татко стават още по-разтревожени и започват да търсят различни методи за справяне с така неприятния проблем.

Важно е да припомним, че Енурезата не е болест и в повечето случаи се израства.

Не бива да се търси решение на проблема с даването на лекарствени продукти, освен ако не се говори за болест, предизвикваща напишкването. Това ще стресира още повече детето или тийнейджъра и вместо да се сложи край, ще бъде засилена ситуацията наречена нощно напикаване. В случай че нощното напикаване не бъде преодоляно от детето, нека родителите не се притесняват!

Екипът на TensCare има ефективно предложение – система, която е помогнала на много деца и техните родители да се справят с нощно напикаване.

Аларменото устройство DRY NIGHT TRAINER е решение за неспокойните, мокри нощи. Какво представлява DRY NIGHT TRAINER? Първо – това е напълно безвредна система, не се ползват лекарства за нея. Устройството е малко и компактно. То се закача за бельото на детето преди да легне. В момента, когато сензорът засече дори капчица влага, алармата се задейства и започва да издава звук, от който детето няма как да не се събуди.

Желателно е преди да започне употребата на алармата на детето да му бъде обяснено, че това устройство ще му помогне, а когато звънне то само трябва да стане от леглото и да отиде до тоалетната. За период от 2-4 месеца резултатът ще бъде на лице!

Край с неприятното нощно напикаване, сбогом‘‘ на проблемите и притесненията и здравей на сухото легло и спокойствието при заспиване.

Както и преди сме писали, една от основните причини, виновни за Енурезата при хлапетата е стресова атмосфера вкъщи и вероятно неосъзнато желание на подрастващото към регресия към бебешко състояние. Другият случай за подобна ситуация е наследствена обремененост, което ще рече, че с нощно напикаване са се сблъсквали бабите, дядовците, майката или бащата на детето.

Противно на общоприетото схващане, Енурезата няма нищо общо с това, дали детето е мързеливо или не.

Великобританско проучване сочи, че в класове от 30 деца на възраст между 9 и 14 години 2 на всички 30 имат Енуреза. Точно тези хлапета пък са едни от най-будните в час и нямат проблеми с общуването…докато не дойде време за екскурзии с приспиване. Тогава децата отказват да се присъединят към останалите си съученици поради страха си от нощно напикаване. Такъв страх от това да не се изложат имат и родителите на хлапетата с Енуреза, тъй като се опасяват, че ако стане подмокряне на леглото, докато хлапето е на екскурзия, останалите ученици ще му се подиграват. Случката може да има вторичен ефект върху доверието, което може да продължи явлението нощно напикаване чак до зряла възраст.

Добре е да се знае, че повечето лекарите не признават явлението нощно напикаване за проблем, ако то не е всяка нощ. В такъв случай се говори за първично напикаване. Над 1/3 от децата над 5 години са имали първично нощно напикаване.

Обикновено става дума за проблем, при така нареченото състояние вторично нощно напикаване. В тази ситуация е пожелателно родителите да се обърнат към личния си лекар, който да ги насочи към правилното решение на проблема. При случай, когато не става дума за медицински физиологичен проблем, то е добре да се потърсят алтернативни методи за премахването на Енурезата.

Има редица изпитани методи от модерната медицина и от народната медицина, които дават ефект, който за жалост в повечето случаи е само временен.

Множество чуждестранни изследвания са доказали, обаче че при създаване на трайни навици на детето, страдащо от нощно напикаване, да става и да ходи до тоалетна с помощта на алармена система е един от най-ефективните методи за преодоляване на нощното напикаване.

Независимо от причината за проблема нощно напикаване, родителите трябва да знаят, че никой няма вина за това. Енурезата може да бъде много стресираща, но освен в много необичайни обстоятелства може да се каже с увереност, че това е един проблем, който няма да продължи вечно!

FacebookSvejo