Нощно напикаване и растеж на детето


Справянето с нощно напикаване за всяко дете е предизвикателство като да се научи да ходи, храни и общува. При всеки тези основни умения настъпват на различна възраст.

Ако детето срещне проблеми с това да се научи да ходи само по нужда по време на сън, то проблемът може да се дължи на два фактора:

  • Физическият растеж и развитие на пикочния мехур и сигналите, които изпраща са все още неразвити
  • Общото разбиране на детето, че трябва да се научи да не се напишква нощем

В повечето страни приетата възраст за това едно дете да се научи да ходи до тоалетна нощем е 3-4 години. Годинките, в което детето се учи, че не трябва да пишка докато спи, обаче тенденциозно са пораснали в последните десетилетия, от както съществуват съвременните пелени. Изследване от 1962 г. показва, че тогава 97% от децата в Европа на възраст до 36 месеца успешно са създали навика си да не пишкат нощем и не страдат от нощно напикаване. През 2003 г., същото изследване дава резултат от 60%, а през 2010 г. вече говорим за едва 51% от всички деца до 36 месеца не водят битка с инконтиненцията.

Когато говорим за навици за ходене по малка нужда е добре да вмъкнем, че възрастен човек усеща нужда да отиде по нужда, когато пикочният му мехур е на половина пълен, което му дава предостатъчно време да отиде до тоалетната. При децата – и най-вече при деца до 4 годинки, които все още създават навиците си за пишкане през нощта – усещането за ходене по нужда настъпва едва, когато пикочният мехур е почти пълен. Заради това сигналът, който се изпраща до мозъка е спешност и ако детето не успее да се сдържи, се стига до нощно напикаване.

Също така е важно да се знае, че пикочният мехур на децата е малък и има обем около 150 мл. Бъбреците на 4-годишен пък произвеждат около 60 мл урина на час (което естествено зависи и от това колко течности поема детето), за това трябва не бива да очакваме, че детето ни може да издържи без да иде до тоалетна повече от 2 часа. Естествено през нощта, този период е малко по-голям, тъй като докато спи, детето не приема вода и други течности.

С времето детето се научава да ходи до тоалетна по-рядко, но е важно да не бъде притискано за това. Изследвания от 2008 г., показват, че ако най-малките членове на семейството се сдържат да не ходят по малка нужда, това може да предизвика по-големи проблеми за в бъдеще, тъй като пикочният мехур става ленив и се увеличава шансът от уринарна инфекция или дори уринарна дисфункция.

От друга страна не бива и детето да ходи прекалено често по малка нужда, тъй като това може да понижи обема на пикочния мехур, а също така по този начин, вашето малко момче или момиче няма да усети какво е да имаш препълнен пикочен мехур. Именно този усет учи детето, че трябва да отиде да пишка, преди да се достигне до препълване.

Нормално е Вашето дете да ходи по малка нужда между 4-7 пъти на ден, но всичко това е относително и изключително много зависи от това какви храни и напитки приема детето.

Не бива да се счита за проблем, обаче, ако детето не успее да се научи да ходи до тоалетна през нощта и продължи нощното напикаване. Естествено, ние предлагаме и безценен помощник в битката с инконтиненцията – алармена система за нощно напикаване Dry Night Trainer. Тя работи с поведенческите реакции на детето и след 2 до 4 месеца сухите нощи на малчугана са много повече от мокрите. Така мама и тате, а и детето забравят за притесненията си относно нощното напикаване.

FacebookSvejo