Какво трябва да ядат деца, страдащи от нощно напикаване?


child-1435259

Какво и колко трябва да пият и ядат децата, страдащи от нощно напиване?

Преди да стигнем до отговорът на този важен въпрос нека припомним същността на нощното напикаване. Нощното напикаване при малчуганите се случва, когато по време на сън детето не успява да удържи желанието си да пишка през нощта.

Съветът на много от педиатрите е родителите да не се притесняват, тъй като проблемът се разрешава с времето. Технологиите също предлагат разрешение за неприятното явление нощно напикаване. Освен това е добре да бъде отбелязано, че когато детето достигне определена възраст, нощното напикаване изчезва завинаги. А с това изчезват и тревогите, както на мама и татко, така и на самото подрастващо.

Статистика сочи, че някои деца не успяват да се контролират и се напишкват в продължение на няколко години, след като те имат пълен контрол върху повика по време на деня. Данните показват, че между 15 и 20 %  от всички 5-годишни хлапета се напишкват през нощта, а 10% са тези, които го правят след 7-годишна възраст. Двадесет процента от децата с този проблем имат някаква степен на подмокряне през деня. По-рядко са тези, които страдат от енуреза малко преди и след навлизането в пубертета.

Нека припомним какви са основните причини за нощно напикаване при децата?

Важно е да се разбере, че нощно напикаване обикновено не е поведенчески проблем, въпреки че понякога се случва, в случай, че детето чувства емоционален стрес или несигурност. Някои родители имат усещането, че рожбите им спят прекалено дълбоко и това ги кара да подмокрят леглото. Въпреки всичко, проучванията не показват, че разликата в моделите на съня на децата е факторът, които допринася за това дали ще се напишкат през нощта или няма да го направят.

Има повече доказателства, които сочат, че нощно напикаване има там, където е налице забавяне на развитието на контрола над изпускането докато тялото е в покой. Нормалният процес включва освобождаване на хормон, който подсказва на бъбреците да забавят производството на урина по време на сън. Този хормон, наречен вазопресин, не се отделя в много деца, които имат проблем през нощта. Няма единна причина за това състояние, но изследователите са открили някои генетични връзки, което предполага, че в някои случаи наследствеността може да играе роля.

Какво и колко трябва да яде или пие детето, страдащо от нощно напикаване?

Едно скорошно ново проучване от Русия показва, че децата, които пият допълнително течности преди лягане, с помощта на аларма за нощно напикаване всъщност постигат по-голяма успешност в лечението на проблема и така остават сухи през нощта.  Вероятно това твърдение ще хвърли родителите в противоречие с досегашните схващания, че хлапето не бива да пие течности и да яде преди лягане. Ние от TensCare предлагаме иновативния продукт DRY NIGHT TRAINER. Това е устройство, което е безопасно и не пречи на пълноценния сън на детето. Продуктът представлява аларма, която засича наличието и на най-малката капчица урина и се задейства. Вследствие детето се събужда и подмокрянето е прекратено или направо предотвратено. DRY NIGHT TRAINER разпознава кога пикочния мехур е пълен и това елиминира възможността за нощно напикаване съвсем скоро след като се започне неговата употреба. С времето някои деца ще научат да разпознават и отговарят на чувството за пълен пикочен мехур, стискайки до сутринта, а други ще се събудят и отидат до тоалетната.И при двата варианта DNT ще помогне за от 2-4 месеца. Dry Night Trainer представлява алармена система, която е лесна и безопасна за употреба. Устройството се закача за бельото на хлапето и при първите капки течност сензорите за влажност  се задействат. Така детето се събужда и успява да предотврати така неприятното за него и родителите му нощно напикаване.

Идеята е, че чрез алармената система ще бъде ускорено развитието на кондиционирани отговори на пробуждане при хлапето, причинени от желанието да уринира.

Да се върнем към проучването на руснаците, твърдящо че децата с инконтиненция, приели течности преди лягане могат да имат по-малко нощи, в които се напишкват, след като започнат да използват алармата. Изследването е проведено с 294 малчугани, като средната възраст е 11 години. Група A използва алармата с нормален прием на течности, докато Група Б пили вода или някаква прозрачна неоцветена течност непосредствено преди лягане. Обемът на приетата течност  е 4-5ml / на килограм.

Оказало се, в група А явлението нощно напикаване било спаднало за 1 седмица със сериозните 24%. Феноменално обаче било случилото се в група Б. Инконтиненцията спаднала за този период с 39%. Оказало се, че тези хлапета на които не им се забранявало да пият вода и други течности са постигнали по-голям контрол над проблема наречен нощно напикаване. Тази разлика е статистически значима. Това показва факта, че е желателно, когато започне терапията с алармената система, детето да не бъде спирано да пие вода преди да си легне.

FacebookSvejo