Какво е качеството на съня при нощно напикаване?


baby-1266116_1280

Nocturnal enuresis или известно като енуреза и инконтиненция е термин за назоваване на явлението нощно напикаване. При повечето деца подмокрянето на леглото от време на време, или дори всяка вечер докато не станат на около 5-годишна възраст се приема за нещо напълно нормално от родителите, и от педиатрите. През това време ( от 0 до 5 г.) на подрастващите им се налага да бъдат научени да използват първо гърненцето, а след това и истинската тоалетна, за да бъде изграден навикът, хлапето само да усеща, кога му се ходи.

Изследвания показват, че в Съединените американски щати средно седем милиона деца се напишкват всяка вечер. Контролиране на функцията на пикочния мехур по време на сън обикновено е последния етап от обучението с изхождането в гърнето. С други думи казано това,че отрочето ви, което е на възраст под 5 години, подмокря леглото е в рамките на допустимото.

Обикновено в медицинската практика се говори за ненормално състояние, когато хлапето продължава да прави нощно напикаване след 5-годишна възраст. Някои мнения по темата дори сочат, че напишкването при децата е допустимо докато не станат на 7 години. И все пак и преди 5 години дори явлението нощно напикаване се превръща в основен проблем на майката и бащата, а и на самото дете.

Нощно напикаване при подрастващите често е просто резултат от незрялост. Възрастта, на която децата да станат способни да контролират своите пикочни мехури по време на сън е променлива. Контролът над пикочния мехур е сложен процес, който включва координирани действия на мускулите, нервите, гръбначния и главния мозък. Затова често проблемът се решава с течение на времето. От друга страна, може да бъде признак на основно заболяване, като запушване на пикочния тракт. Ако неприятното нощно напикаване продължава след навършване на 6 или 7 години, трябва родителите да се консултират с педиатър.

Има и двете първични и вторични форми на нощно напикаване. С първата – детето никога не е имало през нощта контрол върху уринирането. Вторичната форма е по-рядко срещана и се отнася за нощно напикаване, което се случва, след като детето е сухо по време на сън в продължение на 6 или повече месеца. Явлението нощно напикаване може да бъде причинено от психологически стрес, но може да бъде резултат от заболяване, като запек или обструкция на пикочните пътища.

Инконтиненцията обикновено се случва по време на първите няколко часа сън. В случай на нощно напикаване при деца на възраст над 5 г., което се случва по-често от 2-3 пъти в месец, родителите трябва да се консултират със своя лекар-педиатър.

Качеството на съня на децата над 5 години, при които се наблюдава нощно напикаване е по-лошо. Със сигурност всеки родител желае хлапето му да става от сън бодро, но инконтиненцията пречи това да бъде така.

Скорошни изследвания над качество на съня при нощно напикаване при деца, които не носят нощни памперси в сравнение с тези, които постоянно са с памперси, сочат, че няма разлика в качеството на сън.

Иновация обаче се оказват случаите на хлапетата, които борят инконтиненцията чрез алармена система. Фактът, че детето е с такова устройство му дава спокойствие на ума. Памперсите са допустими за хлапетата под 5 години, но когато става дума за по-големи, пелените могат да окажат лошо влияние на самооценката и психиката на подрастващият човек. Благодарение на развитието на технологиите на пазара вече могат да бъдат намерени алармени системи, които позволяват да бъде контролирано и за отрицателно време елиминирано така неприятното нощно напикаване при деца над 5-годишна възраст.

Ние от Тenscare предлагаме една наистина доказано ефективен уред – алармена система срещу нощно напикаване при хлапетата.

Алармата за нощно напикаване Dry Night Trainer използва поведенчески техники, за да обучи вашето дете да „разпознава“ и „отговаря“ на чувството за пълен пикочен мехур, стискайки до сутринта, или пък ставайки до тоалетната още в момента на задействане на алармата.

Dry Night Trainer изглежда като малък часовник. Детето може да избере топка, цвете или звезда, което да го направи интересна и дори желана придобивка за хлапето.

Като заключение може да се каже следното:

Качеството на съня при хлапетата, които често подмокрят леглото през нощта често пъти е влошено. От това страдат и родителите. Методите за превенция на инконтиненцията като изпишкване преди сън, или слагане на памперс не помагат. Напротив, в много случаи те са стресов фактор за хлапето. Използването на алармена система обаче е един от ефективните и немедикаментозни начини за сигурното елиминиране на явлението нощно напикаване.

FacebookSvejo