Какво да правят мама и татко, ако детето страда от нощно напикаване?


family-521551_1280

 

 

Tenscare.bg ви предлага някои изпитани трикове, които имат за цел да предпазят от психическо травмиране на детето, а и родителите му. Както всеки път споменаваме енурезата не е болест! Тя е напълно нормално явление при децата. Важното е проблемът да бъде разрешен на време, а още по-важно е мама и татко да не вменят вина в детето си, за това, че подмокря леглото нощно време. И така ето някои от начините и подходите за предотвратяване на така неприятното нощно напикаване.

  • Желателно е преди сън детето да се ‘‘покани‘‘ да пишка, дори и да не чувства нуждата да го направи. Добре би било това действие да се превърне в нещо, което се прави всеки ден, за бъде създаден навик у малчугана. Изпишкването преди лягане нека става след измиванетоo на зъбките. Така и мама и татко, а и детето ще бъдат сигурни, че пикочният мехур е празен. Това от своя страна елиминира риска от нощно напикаване. Съчетано с алармата за нощно напикаване на – DRY NIGHT TRAINER, подмокрянето ще започне да става все по-рядко явление.
  • Би било добре родителите, заедно с детето да си направят кратък анализ на това как е протекъл денят. Дали през него малчуганът е имал момент, при който е трябвало да тича спешно до тоалетната? Помолетe го да проследи ( до колкото е възможно, разбира се), колко пъти е ходил през деня? Дали ходи сравнително еднакъв брой, колкото и неговите приятелчета от детската градина или училището? Както е известно най-важно е пикочният мехур да функционира нормално през деня, а и през нощта.

Други начини за помощ:

Ако проблемът нощно напикаване е така да се каже в разгара си, то най-вероятно родителите, а и детето са под стрес. Запомнете – не трябва да има стрес, тъй като той сам по себе си може да влоши положението. Като цяло малчуганите, растящи в стресови ситуации са именно тези, които страдат  от нощно напикаване.

Подмокрянето на леглото не би било голям проблем, ако матракът е с водоустойчиво покритие. На пазарът се предлагат и специални покривки, които се постелят и не позволяват напишканото да пробие към леглото.  Някои експерти в областта предлагат дори детето да спи във водоустойчив спален чувал или пък да му бъдат постлани дебели одеяла, за да се намали шансът от пропускане при т.нар. мокри нощи.

Ако детето спи на двуетажно легло, то добре ще е, ако е премести на долното. Причината е, че ако подмокрянето се дължи на мързел, да бъде елиминирана.

Съществува и вариант нощно напикаване да се появи и от страх от нещо – от тъмното, от някои анимационен герой. Много често в практиката причината за нощно напикаване при деца над 5 години е именно уплах от нещо несъществуващо. Затова тук отново идва добрата и приятелска комуникация между мама, татко и детето. При страх от тъмното, малкият човек не би слязъл от леглото, за да посети тоалетната и накрая ще намокри леглото. Ако един от факторите за появата на нощно напикаване е този – то освен другите методи, като алармена система, е добре в стаят, където детето спи да се сложат нощни лампи или направо да се оставя някаква светлина. Така пътят към банята е лесен и безопасен.

За пълното премахване на проблема нощно напикаване всички тези изброени методи обаче трябва да бъдат съчетани и с подходящите начини за лечение – било то хапчета и аларми или само едно от двете. Консултацията с личния лекар и педиатър също не бива да се пропуска. Предприемането на лечение на собствена преценка не е препоръчително. Едно от най-важните неща за преодоляването на проблема нощно напикаване е да се създаде положителна нагласа у детето и родителите. Преди сън малчуганът трябва да бъде убеден, че тази нощ няма да намокри легълцето си.

Безобиден и доказан ефект за преборването на нощно напикаване при деца над 5 год. има алармената система DRY NIGHT TRAINER. Тя е компактна и удобна. DRY NIGHT TRAINER се закача за бельото на детето и при първата капка урина се активира. Започва да издава звуци и малкият човек се събужда. Има случаи, при които първи я чуват мама и татко, но с по-продължителното ползване на алармата децата сами се събуждат. И имат 2 варианта – да продължат да спят и да стискат до сутринта или да станат и да се изпишкат. DRY NIGHT TRAINER създава така важния навик мозъкът на детето да отговаря на повика на пикочния мехур. Резултатите са видими още след 2-3 седмици.

FacebookSvejo