Как да се справят родителите с проблема нощно напикаване при деца


family-457235_1280

Родител сте, а детето ви много често се напишква през нощта. Понякога дори намокрянето на леглото от малчугана става скоро след като той е заспал? Търсите подходящото решение и все не го намирате?

Безспорно енурезата при децата над 5-годишна възраст не е никак приятна и за двете страни. Този проблем дори води до понижаване на самочувствието у подрастващия човек, което никак не би му помогнал при завързването на нови контакти, а дори и би му навредил със запознаването на вече установените приятелства.

Както и преди сме споменавали енурезата или по-просто казано нощно напикаване е проблем, който се премахва и няма място за паника от страна на родители и деца. Желателно е обаче първоначално да бъде установено дали има здравословна причина за появата на нощно напикаване. Ако се установи такава, то приемането на медикаменти най-често не бива да се отлага. В случай, че няма здравословен проблем, то неприятното нощно напикаване при деца над 5 години има как да бъде преборено. В предните публикации запознахме читателя какви са най-честите причини за появата на енурезата и какви неконвенционални методи има за борбата с нея. Този път все пак ще засегнем употребата на медикаменти, съчетани с употребата на алармена система за сигурно и бързо премахване на явлението нощно напикаване.

Лекарствените продукти против нощно напикаване

Случва се след посещение при лекар на детето, което страда от нощно напикаване да му бъде предписан медикаментът Дезмопресин. Това е лекарствен продукт, който помага бъбреците да изпускат по-малко течности през нощта, за да има по-малки случаи на т.нар. мокри нощи при детето. Дезмопресин се изписва само по лекарска преценка. Медикаментът е заместник на вазопресин, хормонът, който намалява производството на урина. Може да се приема назално, интравенозно, или като орален или сублингвинална таблетка.

Дезмопресинът буквално нарежда на бъбреците на детето да произвеждат по-малко урина. Детето може да го вземе точно преди да си легне. Действието е в продължение на 8 часа, така че малчуганът да иде до тоалетната сутринта.

Съвети към родителите за нощно напикаване

Някои родители се притесняват да слагат за сън без пелени децата си, въпреки, че те вече са започнали да имат повече от т.нар. сухи нощи. Мнението на експерти за случая е, че някои деца стават мързеливи и губят и малкото създаден контрол да не се напишкват, ако знаят, че по тях има нещо, в което спокойно могат да си позволят да се намокрят. Дори се смята, че първоначалният мързел се превръща в опасното губене на контрол над сигналите от мозъка към бъбреците. Така че, скъпи родители бъдете смели и при евентуален прогрес с предотвратяването на нощно напикаване, не слагайте задължително пелени на детето ви! Опитайте без тях и без поставянето на непромокаеми материи вместо спално бельо. Пробвайте без тях една седмица. Така ако сухите нощи продължат да бъдат повече в сравнение с мокрите, смело премахнете ненужните материи.

Опитайте се и да устоите на изкушението да вдигнете от леглото детето, за да го закарате до тоалетната. Това може да доведе до сухо легло, но не лекува нощно напикаване. Това просто позволява на детето да пишка в съня си в тоалетната. То може да бъде полезно само за първите няколко дни без пелени. В такъв случай се уверете, че светлината е силна и детето наистина се събужда и осъзнава какво прави.

Още алтернативи за помощ при нощно напикаване:

Има специални клиники за деца и младежи с проблеми като намокряне на спалното бельо нощно време. Родителите могат винаги да се обърнат към личния си лекар за съвет. Друг метод за превенция е наблюдението на децата. Преди да се стигне до клиниката за нощно напикаване е пожелателно да се обърне внимание на това:

Дали детето посещава по-малко от 4 пъти тоалетната на седмица. Ако е така най-вероятно става дума за запек. А както сме писали преди, това може да е причината и за напишкването – дебелото черво притиска пикочния мехур.

  • Бройте колко напитки пие всеки ден. Ако имате по-малко от 6 цели чаши тогава, че може да е проблем.
  • Направете така, че голямата част от течностите да бъдат приемани от детето през деня, а вечер може да пие вода, но малко и на глътки, а час преди сън да спре напълно с приема на вода и други течности.
  • Използването на алармени системи. Те са сигурен и доказано ефективен метод за преборване на проблема нощно напикаване. Екипът на компанията Тenscare.bg предлага алармената система Dry Night Trainer. Удобна, лесна и неизползваща лекарства, Dry Night Trainer се превръща в незаменим помощник на родителите в побеждаването на явлението нощно напикаване. С изключително компактният си размер и вид Dry Night Trainer става приятел на децата. Алармата използва поведенчески техники, за да научи малчугана да разпознава и отговаря на чувството за пълен пикочен мехур.
FacebookSvejo