Как да спрем нощното напикаване?


Dry Night Trainer – Вашето ефективно решение за „сухи“ нощи. За допълнителна информация, моля натиснете тук.dnt_image

Научете всичко за Нощното напикаване (Енуреза):

Ръководство на  родителя

Ако детето ви се събужда напишкано сутрин, а вие стоите безпомощни и разочаровани, то тази статия е предназначена за вас -всичко, което искате да знаете и не знаете, към кого да се обърнете. Това ръководство съдържа информация за причините за нощно напикаване и по-добрите практики за справяне с проблема. Ние ще засегнем много от често задаваните въпроси, ще обсъдим някои общоприети митове и погрешни схващания за нощното напикаване и ще  предоставим информация за различните лечения, които са на разположение.

Дефиниция на нощно напикаване

Енурезата, позната още като нощно напикаване, представлява неосъзнато и неволно изпускане на урина след  достигане на  възраст 4-5 години и  може да бъде нощна, дневни или и двете. Енуретик е физическо лице, което в ранна детска възраст продължава през деня или през нощта да се подмокря. В медицинската литература  съществува разлика  между първична  Енуреза на дете, което никога не е спирало нощното напикаване или е имало сухи нощи  само за кратък период от време и вторична Енуреза на дете, което е имало изцяло сухи нощи  в продължение на най-малко шест месеца, но е получило  рецидив.

 

Разпространение

Енурезата е едно от най-разпространените и обезсърчаващи смущения в детска възраст. От детето се очаква да започне да спи непробудно  през нощта, без да се напишква  на възраст между две и четири. Въпреки това, на възраст четири, 25% от децата все още се напишкват; на 5 години – 20%; на 6 години –  15%; на 10 години – 8%; на 14 години – 4%  и на възраст 18 + 2% от населението на планетата  все още страда от  Енуреза.

 

Полът като фактор при нощно напикаване

Нощното напикаване е по-често срещано  сред момчетата, отколкото сред момичетата; приблизително 2/3  от енуретиците са от мъжки пол, а 1/3 са от женски пол. При напредване на  възрастта, пропорцията се променя и постепенно се изравнява  в юношеска възраст. Сред младежите  на възраст 17+  2/3 от енуретиците  са от женски пол, а 1/3 от мъжки пол.Някои от възможните обяснения за тази разлика между половете е, че момичетата съзряват по-бързо от момчетата в ранна възраст, а момчетата премахват  тези разлики в по-късен етап. Не е намерено обяснение за това защо се наблюдава по-висок  дял  на жените в по-късна възраст ( 17 + ). Възможно е да се намери  обяснение във факта , че в тази възраст  по-силните емоции са фактор, които влияе по-осезаемо на жените в сравнение с мъжете.

 

Факторът генетична обремененост

Налице е съгласие  сред специалистите, изследващи Енурезата, че нощното напикаване има ясен наследствен елемент. Сред родителите на деца с нощно напикаване 75% съобщават, че единият или двамата родители или роднини са страдали от Енуреза в детството си. Когато се разгледа  втория генетичен кръг (баби и дядовци, чичовци от първа линия, племенници), факторите показват, че повече от 90% имат анамнеза за нощно напикаване.
Наличието на тази генетична обремененост обаче не би трябвало да изключва вероятното наличие  на медицински проблем. Нощното напикаване се характеризира с невъзможността да се  разпознае сигнала, които се изпраща  по време на сън от пълния пикочен  мехур към мозъка . В резултат на това детето вместо да стегне мускулатурата на  сфинктера, отпуска пикочния мехур и започва да уринира. Това явление може да се коригира чрез правилното изучаване на превантивните мерки. Родителят би попитал –  „Ако има генетичен фактор, как лечението чрез трениране би могло да помогне? “ Отговорът  е, че не съществува връзка между генетичния фактор и шансовете на успех при лечението. Целта на лечението е да се коригира неизправността в  системата за рефлекс.
Някои родители, които са имали проблеми свързани с  нощно напикаване до юношеството си и са ги израснали  с липсата на лечение отказват да търсят  лечение и за своето  дете, страдащо от Енуреза. Те приемат, че когато то навърши юношество, детето също ще надрасне нощното напикаване. Няма реално основание за такова предположение. За съжаление няма и  гаранция, че детето ще спре напикаването нощем без  лечение. Освен това, дори и родителите да могат да бъдат сигурни, че детето ще надрасне нощното  напикаване през  юношеството си, няма оправдание то да страда заради проблема си пред годините на детството. Енурезата влияе върху качеството на живот на детето, както и своевременното лечение на проблема подобрява комфорта и качеството на живот както на детето, така и на родителите.

 

Причини за появата на Енуреза

Конвенционалното мнение на педиатрите,както и впечатленията сред родителите е, че нощното напикаване е медицински или психологически проблем. Често  пациентът се подлага на подробна  и ненужна медицинска оценка, без констатации. Въпреки това медицински, неврологичен  или урологичен проблем е диагноза само на около  1% от енуретиците. A психологическата причина, като например семейни проблеми, социално преструктуриране или страхове, е фактор, който е повлиял на около 10% от пациентите.

В действителност, по-голямата част от енуретиците (90%) нямат анатомични или психологически проблеми. За повечето пациенти, основният източник на проблема е необичайно дълбокия сън. Това са нормални, здрави деца, които не са се научили по време на сън да активират съответния рефлекс в системата. Обикновено, когато човек спи и вътре в пикочния мехур се образува налягане, специален сигнал се изпраща до мозъка. При пациентите с нощно напикаване  сигналът не се разпознава от системата за подсъзнателен рефлекс и вместо да контрахира мускулатурата на  сфинктера, който е кръгъл мускул,  поддържащ пикочния мехур затворен, детето релаксира мускулите и уринира по време на сън.

 

Дълбок сън

Сред родителите на деца, страдащи от Енуреза, 97% съобщават, че детето им има необичайно дълбок сън ( информацията е базирана на изследване с 30 000 родители). Родителите описват опита си да закарат  детето  до тоалетната през нощта равносилен на носене на чувал с картофи. Те съобщават, че детето им е дезориентирано, не разбира случващото се около него, а на сутринта няма никакъв спомен от случилото се през нощта.

 

Изпускане на капчици урина ( Dribbling )

Някои пациенти сред енуретиците страдат от изпускане на неволни капки урина през деня. Това обикновено се случва при деца на възраст 4-8 години. Изпускането обикновено се случва, когато детето е заето с дейност, която изисква умствената концентрация (например  гледане на телевизия, компютърни игри). Детето не разпознава сигнала, идващ от пикочния мехур, релаксира мускулатурата на сфинктера, започва да уринира и спира веднага, стягайки  сфинктера. Последиците от този реакция са постоянни мокри петна по дрехите на детето.

 

Изпускане на капчици урина на сън

Много родители на малки деца са запознати с проблема dribbling – изпускане на неволни капки урина през деня. Това обикновено се случва при деца 4-8 години. Този проблем се лекува относително  лесно чрез специфични упражнения  съчетани с когнитивно-поведенческата терапия. Така успешно може да се помогне на детето да разпознава сигналите за пълен пикочен мехур, пътуващи към мозъка и да реагира по съответния начин.
Малко по-непознат проблем е изпускане на капчици урина  по време на сън. Детето не разпознава сигнала от пикочния мехур, релаксира мускулатурата на сфинктера, започва да уринира  и спира веднага, стягайки  сфинктера. Последиците от тази ситуация са мокро петно по дрехите на детето, което обикновено не достига до чаршафа.

От една страна, това е добър знак, тъй като детето се коригира чрез спиране на потока на урина; това означава, че подсъзнателния механизъм за сдържаност по време на сън  частично функционира. С оглед на това от обучаваща гледна точка е много по-напреднало състояние в сравнение с дете, което се подмокря напълно (което означава, че детето все още няма никакви заучени умения). От гледна точка обаче на специалист , това е една от най-трудните състояния за лечение на нощното напикаване. В тези случаи лечението с алармена система е безполезно, тъй като много малкото количество урина няма да активира алармата. Специалистът е необходимо да бъде много креативен и да обмисли внимателно различните подходи, които ще бъдат подходящи за такива случаи. От гледна точка на практиката  лечението на това дете отнема повече време от обичайното лечение. Факт е, че най-лесните случаи за третиране на Енуреза, са при деца, които се напишкват изцяло  всяка вечер.

 

Методи за лечение

За съжаление, много методи с високи ценови етикети се рекламират в интернет и в здравни списания  и малки или никакви медицински изследвания, за да ги подплатят. Така че това, което наистина работи?

Аларма за нощно напикаване :

Съществуват различни видове аларми за нощно напикаване. Общата характеристика на тези аларми е, че алармата се активира в отговор на първата капка урина . В допълнение, всички те работят на батерии. Извън това, съществуват значителни различия.
По принцип, има три вида: аларми, които са свързани с тялото, безжични аларми, както и вида „аларма и подложка“.

Dry Night Trainer -аларма свързана към тялото  Made-In-Britain-Logo

Алармата за нощно напикаване Dry Night Trainer на британската компания TensCare спечели 1-во място в категорията Look Good Feel Good за продукти за континенция на PromoCon 2012.
В ръководството на Националния институт за здравеопазване и високи научни постижения ( NICE ) във Великобритания алармата се определя като препоръчан метод на обучение за „ сухи нощи“.
Алармената система предлага алтернативна немедикаментозна терапия, която третира първоизточника на проблема, а именно основните патофизиологични механизми на Nocturnal Enuresis. Dry Night Trainer се придържа към всички задължителни медицински стандарти. Токът, използван в сензорите за измерване на влажността, е изключително слаб и абсолютно безопасен за здравето на детето. За разлика от алармите от вида „аларма и подложка“ Dry Night Trainer се закача с малки крипсчена към бельото на детето, там където се предполага, че ще се подмокри първо. Така независимо дали се върти през нощта,  детето не е зависимо от правилна позиция в леглото, за да се използва подложка.

Терапията с алармената система изисква мотивацията на детето, подкрепа от страна на родителите и много търпение. С времето някои деца ще се научат да “разпознават” и “отговарят” на чувството за пълен пикочен мехур, “стискайки” до сутринта, а други ще се събудят и отидат до тоалетната. И при двата варианта Dry Night Trainer ще помогне за от 2-4 месеца. За да има резултат при вашето дете, е абсолютно задължително то да ползва алармата всяка вечер. Ако детето се разболее или има странични фактори, който го разстройват, може би е по-добре да почакате преди да започнете да използвате DNT.

Нека разгледаме безжичните аларми и ги сравним с Dry Night Trainer.
Разликата е в това, че безжичните аларми използват радиопредавател, поставен върху сензорен датчик  в зоната където детето първо ще се подмокри. Радио приемник е инсталиран в алармата, която е прикрепена към пижамата или на детето или e поставена до леглото на детето. Когато детето се подмокри, радиовълни се прехвърлят от предавателя към приемника и алармата се задейства .
Един важен въпрос трябва да се постави на дневен ред: Безопасно ли е да се постави радиопредавател в близост до половите  органи на детето?

Алармата за нощно напикаване Dry Night Trainer е във формата на лек и комфортен часовник с опция за персонализиране на панела на капачето. Аларменият кабел преминава под пижамката на детето и се закача с тик-так клипс към бельото там където се предполага, че то ще се намокри първо. Когато детето изпусне няколко капки урина, сензорите за влажност активират алармата и силен звуков сигнал се включва с цел събуждане. Степента на сила на звука може да бъде регулирана. Не се използват радиовълни. Алармената система използва литиева батерия с дълъг срок на живот. Dry Night Trainer се продава с 1 година пълна фирмена гаранция от датата на издаване на касовия бон. Това чисто и просто означава, че ако кабелите на апарата се прекъснат, вие ще получите чисто нова аларма в замяна на проблемната.

Отстъпка 5%  от цената на Dry Night Trainer + ще спестите куриерска такса, когато ни посетите на място в Център за обезболяване, терапия и разкрасяване TensCare. ( За цяла България  доставката се извършва от куриерска фирма Еконт с фиксирана куриерска такса от 5 лева )

Лечение с медикаменти

Относно нощното напикаване в сферата на фармацията няма никакво  развитие от началото на 80-те години, когато е разработено последното най-ново лекарство. Лекарството Desmopressin Acetate (пуснато на пазара като DDAVP капки за нос, DDAVP спрей за нос, DDAVP, DDVP, Minirin и Stimate спрей за нос) е анти-диуретичен хормон, който най-често се предписва за напикаване.
През 2007 г. в Америка обаче FDA ( Food and Drug Administration )  публикува сигнал, че Desmopressin интраназална форма вече не трябва да се предписва за лечение на първично нощно напикаване. Desmopressin работи чрез ограничаване на количеството вода, което се елиминира с урината. Здравото тяло се нуждае от нея, за да се запази баланса на вода и сол (натрий). Ако нивата на натрий паднат твърде драстично (Hyponatremia), човек може да получи гърчове и в крайни случаи това може да е с фатален край. Децата, лекувани с Desmopressin интраназална форма за първично нощно напикаване, бяха счетени за особено податлива на тежка хипонатриемия и гърчове.

Други лекарства за лечение на нощно напикаване са Imipramine и Oxybutynin.  Предимствата на тези лекарства са лесното им приложение и значителния напредък, който се наблюдава по време на началните етапи на използването им. Недостатъци – в допълнение към страничните ефекти на лекарствата има много висока степен на рецидив (60% -90%) веднага щом пациентът спре да ползва помощта на лекарството.

Алтернативни лечения

Различен брой алтернативни лечения включително хомеопатия, рефлексология, акупунктура, шиацу, хипноза, абсорбиращи течностите диети и други методи са опитвали да се преборят с Енурезата, но като цяло в световната статистика не са показали успешни резултати.

Психотерапия

Установено е, че психотерапията е ефективна, само когато основният източник на проблема е психологически. Лечението в тези случаи не се фокусира върху самото напикаване, а върху психологическите причини за поведението. Психотерапия на дете без психологически фактори за нощно напикаване може да причини вреда и поради липсата на напредък ще се увеличи чувството за провал и разочарование.

Поведенческа терапия

Поведенческата терапия се счита за най-ефективната терапия за нощно напикаване. Детето преминава през процес на обучение, който има за цел да го научи да активирате механизма за континенция. Детето спи с аларма за нощно напикаване, чиято звуков сигнал се активира, когато детето започне да уринира. Целта на алармата е да активира системата за рефлекс в организма на детето и да се изгради правилен процес на обучение.
За съжаление някои родители, които използват аларма за нощно напикаване, прекратяват терапията след кратък период от време, тъй като твърдят, че детето им не успява да се събуди. Това е често срещано погрешно схващане; целта на алармата не е да се научи детето да се събужда през нощта, а да го научи да стиска. Дори и детето да не се събуди, алармата действа върху подсъзнателния му механизъм за рефлекс. Алармената система е съществен компонент, за да се измери рефлексния отговор и оцени реакцията на детето към лечението.
Лечението с аларма за нощно напикаване е единственото такова, което е  установено и потвърдено със висока степен на  ефективност  и успеваемост от 40-50% от пациентите.Използването на аларма  вместо пелени или протектори  ще доведе до някои неспокойни нощи, но ако продължите безотказно , вашето дете ще се научи да „ стиска” през нощта. Не се отказвайте прекалено бързо . Успех с обучението!

Dry Night Trainer – Вашето ефективно решение за „сухи“ нощи. За допълнителна информация, моля натиснете тук.
dnt_image

 

Как да разберем едно дете, страдащо от Енуреза
Да бъдете запознати  с причините за нощното напикаване не е достатъчно. Изключително важно е родителите да разберат какво е да си дете с проблем като Енуреза. Тъй като изследванията сочат,че в голяма степен това е следствие на генетична обремененост, ето защо се оказва, че и голям процент от родители са страдали от нощно напикаване. Но дори и това не е достатъчна предподготовка за справяне с проблем на детето им.
Родителите в повечето случаи се оказва ,че не знаят как да постъпят, като това е предпоставка за създаване на изключителен дискомфорт и напрегнатост в семейството.  Важно е  те да демонстрира разбиране, чувствителност, съпричастност и подкрепа.

Нощното напикаване е лечимо
За родителите и децата, нощно напикаване може да изглежда като неизлечим проблем. Децата могат да се чувстват унизени или победени от обстоятелствата. Те не могат да бъдат в състояние да участват в нормалните си дейности като например посещения извън дома или лагер. В екстремни случаи, нощното напикаване може да се разглежда като основна пречка сред младите хора, които се интересуват от започване на връзка.
Важно е да се знае, че нощното напикаване е лечимо. Това не е непреодолимо препятствие; по-скоро с малко време и грижи, ще можете да намерите най-подходящия метод за лечение на детето си.

Най-важното е да вярвате в своето дете и въпреки този неравен житейски път да съумеете успешно да изградите  увереността и самочувствието в него.

Dry Night Trainer подкрепа копия

FacebookSvejo