Принцип на действие на TENS


Абревиатурата TENS означава Транскутанна Стимулация на Нервите (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation ).

TENS се препоръчва от отделенията по физиотерапия и рехабилитация в световен мащаб.TENS не само намалява вашата болка , но и редуцира значително нуждата от взимане на обезболяващи медикаменти.TENS просто стимулира естествените защити на тялото при борбата с болката.

ТЕОРИЯ НА ПОРТАЛНИЯ КОНТРОЛ

TENS апаратът изпраща слаби електрически импулси през кожата чрез самозалепващи се електродни подложки,позиционирани около или в зоната на болка… Електрическите импулси от TENS апарата стимулират сензорните нерви, които пренасят сигналите за допир и температура към Централната Нервна Система. Тези нервни влакна са с по-голям диаметър в сравнение с нервните влакна,които възприемат и пренасят болката. Изследванията показват, че бързите импулси, излъчвани от TENS-апарата изместват бавните болкови импулси от тялото и така „затварят“ вратата за тях, като по този начин се редуцира предаването на сигналите за болка към Централната Нервна Система.

При програми, използващи този принцип на директно блокиране на болковите сигнали, обезболяването се наблюдава, докато апаратът е включен. Ефектът отшумява до 1 час след като се изключи TENS апарата. Когато ползвате Pain Gate програмите, може да използватe своя апарат няколкократно през деня без да се притеснявате от продължителността на обезболяващата сесия. Моля, репозиционирайте електродните подложки на всеки 12 часа

ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЕНДОРФИН

При определена ниска честота TENS стимулира организма да изработва собствени опиоидни пептиди, наречени ендорфини.Те действат като невротрансмитери и потискат усещането за болка, като повишават прага на поносимост.

Облекчението се натрупва и обикновено отнема 40 минути за достигане на максимално ниво, което може да трае до четири часа след като е изключен апарата.Освен този ефект се наблюдава и повишаване на артериалния приток на кръв в стимулираната зона, което е с положителен ефект при елиминирането на повишаващи болката (ноцицептивни) вещества и възстановяването на нормалното физиологично състояние.

Повече хора ще достигнат високи нива на обезболяване. Някои дори ще установяват, че болката им изчезва напълно, докато ползват TENS. Други ще се почувстват по-добре след многократно използване и в продължителен период от време.

ВРЕМЕТРАЕНЕ НА ОБЕЗБОЛЯВАЩАТА СЕСИЯ

Можете да използвате TENS за толкова дълго и толкова често, колкото имате нужда. Дори постоянно използване е възможно, но е необходимо да репозиционирате електродните подложки на всеки 12 часа, за да може кожата да бъде излагана на въздух.

Програмите за отделяне на ендорфин са по-ефикасни, когато интензивността на стимулацията е достатъчно силна, за да предизвика слаби повтаряща се мускулни съкращения. След около 20 минути мускулите биха могли да започнат да ви болят. Ако това стане, ще е необходимо да преустановите сесията. Най-добри резултати за отделяне на ендорфин се постигат от между 20 и 40 минутна сесия.

FacebookSvejo