Често задавани въпроси за алармените системи против нощно напикaване


В настоящата статия ще се опитаме да дадем отговори на често задавани въпроси от родителите на деца, имащи енуреза ( нощно напикаване), относно алармените системи. Както е известно алармите са едни от най-безопасните и са сред ефективните методи за преодоляване на нощното напикаване при деца над 5-годишна възраст.

son-388523_640

Въпрос: Как да постигнем максимален успех с алармената система?

Отговор: За достигането на пълен успех и надвиването на проблема нощно напикаване с помощта на аларма трябва на детето да бъдат изградени навици. Като и преди сме писали алармите действат на поведенческо ниво. Но ако родителите очакват просто да я закачат за бельото на детето и след 10-15 дни подмокрянето на леглото да е вече минало – грешат. За да има успех с алармената система за нощно напикаване е необходимо на няколко пъти да се направят ‘‘сухи‘‘ тренировки от малчугана заедно с родителите му. Те дори могат да бъдат представени като забавни игри, които ще помогнат на подрастващия човек да се освободи от проблема. И така мама и тате настройват първо алармата и казват на детето им да я изключи щом я чуе. Междувременно на детето му казват, че трябва да отиде да си легне и щом се активира системата да я изключи и да отиде до тоалетната. И така това се практикува по няколко пъти на ден, в продължение на седмица, за да бъдат изградени трайни навици у малчугана. Практикуването на тази ‘‘игра‘‘ кара мозъка на подрастващия да бъде готов за реакция, в момента, в който се включи алармената система. Освен това е необходимо да се обясни на детето, че ако то успее да спира алармата само и успее да отиде до тоалетната и то пред нощта, ще успее да премахне така неприятното напишкване.

В: На каква възраст детето ми може да използва само алармата за нощно напикаване?

О: Това наистина зависи от детето. Те трябва да бъдат силно самостоятелни и мотивирани, както и достатъчно зрели, за да работят с алармата за нощно напикаване, макар и с родителска помощ. Необходимо е децата да могат да отреагират на момента, в който системата ще се включи и самостоятелно да отидат до тоалетната. Наблюденията сочат, че 5-годишните деца вече са напълно в състояние да ползват алармата и да се справят, когато тя се активира. Много деца над 6 и 7 години обаче не могат веднага да възприемат системата и им е необходима помощта на мама и тате, за да свикнат. Едно и е сигурно, алармената система, Dry Night Trainer на компанията TensCare, действа! Тя работи с поведенческите реакции на детето и след 2 до 4 месеца сухите нощи на малчугана са много повече от мокрите. Така мама и тате, а и детето забравят за притесненията си относно енурезата.

В: Какво трябва да очакваме да се случи, когато започнем да използваме алармата?

О: Първото и най-важно правило е след като родителите са установили от какво се получава проблемът нощно напикаване при детето им и са се насочили към алармената система, е да прочетат инструкциите за ползването й. Системата Dry Night Trainer е много лесна и безобидна за употреба. Освен това Dry Night Trainer е много компактна и не пречи на здравия сън на детето. След това е добре да бъде обяснено на детето, че ще я носи, за да му помогне. После да се проведат ‘‘сухите тренировки‘‘, за които говорихме по-горе. Необходимо ползването на алармата всеки ден. Положителен резултат има още след 2-3 седмици. Белезите са: по-малки мокри петна по леглото, само леко навлажнено бельо и разбира се ставането на детето, за да иде до тоалетната.

В: Колко дълго трябва да използваме алармата за?

О: За оптимален ефект, както споменахме в предния отговор, нека родителите бъдат последователни! Същото се отнася и за децата им. Алармената система не бива да се слага, когато се сетят мама и татко, а всяка нощ.  Препоръчително е родителите да записват, какво се случва през нощта, от както се използва алармата. В случай, че детето няма признаци на напредък след 12 седмици употреба на алармената система за нощно напикаване трябва да се спре с ползването й. Прави се малка почивка от 3-4 седмици и се започва отново.

В случай, че има напредък и детето се чувства положително, родителите могат да продължат да я слагат на него докато не се направят 14 последователни сухи нощи. Ако има 2 седмици без нощно напикаване – то с гордост родителите и детето могат да кажат, че се надвили проблема.

Разбира се има и случаи, в които след 14 сухи нощни да се появи отново напишкването, но това е случайно и да не е признак за енуреза. Важно в този момент е да не се стресира детето и самите родители да запазят спокойствие. Ако нощно напикаване има повече от 2 пъти в седмицата, тогава отново се прибягва до алармата.

В: Какво става, ако детето ми не се събужда, когато алармата се включи?

О: Спокойно! Това детето да не се събуди от алармата е нещо нормално и много често срещано явление. В началото може да бъде така, но с упражнения и с времето малчуганът ще я чува и ще става от сън, за да иде до тоалетната. Препоръчително е в случай, че детето спи наистина много дълбоко или го мързи да стане, мама и татко да се намесят и да го вдигнат щом алармата се активира. Важно е да бъде създаден навик у детето, да отговаря на чувството за пълен пикочен мехур.

FacebookSvejo