Алармите: Правилното решение срещу нощно напикаване


Нощно напикаване
Много деца мокрят леглото си през нощта. Това се превръща в огромен проблеми за родителите и за самите подрастващи. Заедно с всичките неприятности, явлението нощно напикаване носи дискомфорт и несигурност на самото дете. Причината за появата на енуреза могат да бъдат различни фактори. Един от тях е, че много малчугани не се събуждат през нощта, когато тялото им се опитва да им каже, че пикочният им мехур е пълен. Както е известно, ‘‘съобщението‘‘ се подава от мехурът към мозъка. При някои деца обаче този сигнал не е достатъчно силен. Вследствие на това се появява и нощното напикаване.

В последно в време борбата с неприятния проблем нощно напикаване все повече навлезе употребата на специални алармени системи. Този умен, иновативен метод се оказва един от най-сполучливите елиминатори на напишкването при деца над 5-годишна възраст.  Алармените системи успешно помагат на това детето да получи сигнал, кога пикочният мехур е пълен. Чрез тях, подрастващите стават и отиват до тоалетната. Използването на алармените системи се оказват верният път към преодоляването на неприятното нощно напикаване.

Разбира се, всичко изисква постоянство. Чудото няма да стане още от първите една-две нощи. В началото на използването на системата е възможно детето да продължи да се подмокря. Възможно е да не чуе първите сигнали, подадени от алармената система, но с ежедневно/еженощно приложение, съвсем скоро у подрастващия малчуган ще бъде изграден навик и когато падне първата капка, и системата даде знак, детето ще се събуди от сън и така няма да се подмокри.  Постепенно и децата, и родителите ще се радват на все повече сухи нощи и спокойствие. Веднага щом детето бъде събудено от алармата, то има избор, как да действа. Може да реши да стане от леглото и да посети тоалетната или да продължи да спи. Препоръчително е обаче да се изпишка, за да може да продължи със спокойния сън.

Препоръка към мама и татко:

В случай, че в първите дни от прилагането на алармата, стане така, че детето е подмокрило повече бельото си, е добре след изпишкване, то да бъде подменено с ново, за да не се включи отново алармената система. Не бива да се забравя и фактът, че сензорът на алармата трябва да изсъхне напълно. (През първите няколко седмици не е нужно да се нулира алармата – става се веднъж на нощ, докато детето свикне само да борави с нея). Родителите да почистват сензора с влажна кърпа всяка сутрин – това ще удължи живота му. Ако детето ви се изпотява през нощта е възможно алармената система да се активира.

 

Препоръки за превенция на нощно напикаване при деца

Добре е да се пие вода и други течности. Желателно е обаче при деца имащи нощно напикаване, приемът им да бъде спрян един час преди лягане. В случай, че на детето много му се пие вода преди сън нека поглъща течността на малки глътки. Различни експерти в областта дори препоръчват децата да пият Дезмопресин. Действието му трае осем часа и спомага за предотвратяване на нощно напикаване. Ефектът му е доказан с ползването на алармената система. ВНИМАНИЕ! За използването на лекарствени продукти задължително родителите са се допитат до лекар.

Има различни причини, поради които, когато пикочният мехур е пълен не дава сигнал до мозъка.

  • Понякога нощно напикаване се получава при пълно дебело черво. Вследствие на това, пикочният мехур се притиска и се получава изпускане на урина. Съчетано със слаб усет за това у дедето, се появява неприятният проблем нощно напикаване.
  • Експерти в областта препоръчват да се правят и упражнения на мускулите, за да може детето да придобие повече контрол.
  • Друга причина за нощно напикаване при децата е, че пикочният мехур е свръх активен. Отново е добре редом с алармената система, да бъдат правени упражнения за отпускане и свиване на мускулите. В случай, че и това не помогне, е добре родителите да обърнат поглед към медикаментозното лечение на инконтиненцията.
  • При всички случаи обаче голям принос за елиминирането на проблема имат алармите за нощно напикаване.

Компанията TensCare се е  заела с това да помага на родителите и техните деца да преборят напишкването в леглото през нощта чрез иновативната система Dry Night Trainer. Това е алармена система, която ползва поведенчески техники за да бъде предотвратено  неприятното нощно напикаване при децата. Dry Night Trainer обучава подрастващите да отговарят на сигналите на пълния пикочен мехур. Алармената система е напълно безвредна. Освен това е изключително компактна и не пречи на детето по време на сън. Dry Night Trainer се закачва за бельото на детето. В момента, в който първите капчици урина намокрят сензора, алармата се активира и чрез звука буди малчугана. Така с постоянство алармената система успешно премахва явлението нощно напикаване при децата, а родителите най-после могат да спрат да се тревожат.

 

FacebookSvejo